Pohodništvo

V Beli krajini je 18 označenih pohodniških poti (Župančičeva: Dragatuš - Vinica, Rudarska: Kanižarica - Butoraj, Najjužnejša slovenska pešpot,....). Vse poti so opisane v zemljevidu pohodniških poti Bele krajine.

 

Ribarjenje

Turisti lahko ribarijo tudi v reki Kolpi, v kateri so sulci, kleni, podusti,..... Za več informacij in nakup dovolilnic se lahko obrnete na ribiško družino Črnomelj. 

 

PLEZALNA STENA »

torek, 06.10.2015

NOVO v bližini naše apartmajske hiše!!!!

Jama Veliki Zjot 

Veliki Zjot, bakreno- in bronastodobno jamsko bivališče v Beli Krajini


Ob cesti med Vinico in Učakovci najdemo jamo Veliki Zjot (drugo ime Veliki Džot). Vhod v jamo Veliki Zjot, ki je bila poseljena že v prazgodovini, se odpira 950 m in 236° SW od mostu v Vinici na višini 170 m. Prve drobce prazgodovinske lončenine je naključno našel prof. Vovk. Leta 1958 so v globini 40 cm našli dosti drobcev bronastodobne lončenine in brusne kamne, enako tudi leta 1963.

 

Krajinski park Kolpa

http://www.kp-kolpa.si/

Krajinski park Kolpa se razprostira ob mejni reki Kolpi in sicer na območju med Starim trgom in Dragoši, v celoti znotraj občine Črnomelj. Glavna znamenitost Krajinskega parka Kolpa je prav gotovo reka Kolpa s svojo dolino, ki skozi območje parka večkrat spremeni svoj značaj. Na začetku obravnavanega območja med Učakovci in Vinico se dolina odpre proti osrednjemu Belokranjskemu ravniku in se spet zoži pri Podklancu. Tod Kolpa teče v bolj ali manj ozki dolini pod Ziljami in Preloko vse do Žuničev, kjer se dolina do Miličev še izraziteje zoži in tvori kanjon z visokimi, previsnimi skalnimi stenami izmenično na obeh bregovih. Tu reka naredi največji zasuk v svojem toku in potem naprej teče proti severu in severozahodu. Pri Fučkovcih se počasi začenja nižinski tok po ravninskem svetu aluvialnih nanosov, kjer se dolina najbolj razširi.

 

Čolnarjenje po reki Kolpi

Med spustom, si lahko privoščite kopanje, ogled naravnih znamenitosti, vidite kar nekaj vodnih živali in ptic,…. Predvsem neokrnjena narava in mir pa je tisto, kar je najbolj navdušujoče. 

 
Vse informacije o čolnarjenju dobite v Hiši Papa.

Kolesarjenje

V Beli krajini je veliko poti, po katerih je možno kolesariti, poti so zelo primerne zaradi naravne razgibanosti terena. Tako se lahko kolesar odloči za lažje kolesarjenje po osrednji Beli krajini, srednje teške ture po gričevju in vinorodnih hribih ali za bolj zahtevno kolesarjenje na Mirno goro, Smuk, ali proti Starem trgu ob Kolpi. Ob poteh pa si je možno ogledati razne naravne in kulturne znamenitosti na katere nas opozarjajo informacijske table. Ob poteh so mnoge razgledne točke.